31. 1. 2009

Co je to netbook?

Toto označení vzniklo teprve v únoru 2008, avšak první netbook Asus EEE PC 700 byl vydán již 16. října 2007. Historii si probereme později, teď chceme vědět, co je netbook v současnosti.

Je to velmi malý a levný subnotebook s nízkým výkonem, což se může brzo změnit. Operačním systémem netbooků je Windows XP, nebo Linux, Windows Vista jsou moc náročné, tohle mají změnit Windows 7. Jako procesor se ve většině modelů používá Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz, vyjímkou je VIA C7-M, disk buď SSD do 32GB(netbook s Windows XP je omezen pravidly Microsoftu na 16GB), nebo standardní HDD do 160GB(také kvůli Microsoftu). Velikost displeje se pohybuje mezi 7“ až 10“. U výběru komponent se klade velký důraz na jejich spotřebu a to z důvodu velké výdrže, která je u netbooku opravdu důležitá a standartě se pohybuje kolem 5ti hodin.

Shrnuli jsme si výbavu netbooků, k čemu ale tyhle mašinky slouží? Jsou malé a lehké, pokud si jako student s sebou taháte velký a těžký notebook, určitě tyto vlastnosti uvítáte.

Není však výkonný, proto se nehodí na hraní her, nebo pokročilé aplikace pro stříh videa, či 3D modelování, ale rozhodně si poradí s kancelářskými aplikacemi, přehráváním hudby a videa, či s prohlížením obrázků. Na cenu kolem 6 až 11 tisíc je to však dost. Netbook může být atraktivní také pro ženy, protože mnoho výrobců se zaměřuje na vzhled, a proto je na trhu mnoho hezky vypadajících modelů.

Netbooky jako skvělé mobilní řešení s dostačujícím výkonem za dobrou cenu.




Reklama na EEE PC - 8mi hodinová výdrž baterie

Žádné komentáře:

Okomentovat