3. 2. 2009

Windows 7 a netbooky

Na netboocích dneska vídáme hlavně Linux a Windows XP. Proč ne Vistu? Jednoduše, protože je moc náročná. Microsoft dokonce kvůli trhu s netbooky prodloužil prodej Windows XP pro netbooky za určitých podmínek. Ty znějí, že frekvence procesoru nepřesáhne 1,6GHz, velikost disku 160GB a že nesmí mít DVD mechaniku.

Situace na trhu je i tak pro Microsoft nevýhodná, protože 40% netbooků se prodává s Linuxem a to je při porovnání v situaci na PC opravdu hodně. To je taky jeden z důvodů vydání Windows 7, které jsou méně náročné než Visty, přitom více výkonné. Podle testů různých fanoušků fungují i Windows 7 Ultimate(Beta 1) na netboocích přibližně podobně rychle jako Windows XP, avšak Microsoft má v plánu vydat verzi Windows 7 určenou pro netbooky, která nejspíše nebude obsahovat Aero a další grafické funkce a bude celkově rychlejší.

V oficiálním seznamu změn je například vylepšené UAC, vylepšení Wordpadu a Malování a zcela nové Action center. Již měsíc Windows 7 Beta 1 využívám, tak jaké jsou moje zkušenosti?

Vylepšené ovládací prvky programů Wordpad a Paint

Instalace proběhla naprosto samostatně, místo standardního výčtu jak je nové Windows úžasné a co všechno je nového se zobrazí jednoduché: „Windows se instaluje. To je vše co teď potřebujete vědět. Během instalace bude počítač několikrát restartován.“ Po instalaci se zobrazí průvodce nastavením, který na mém notebooku dokonce i bez jakéhokoliv zásahu zprovoznil WLAN a zeptal se mě, k jaké síti se chci připojit. Po zobrazení plochy jsem začal instalovat ovladače z DVD. Stačilo nastavit spouštěcímu souboru kompatibilitu z Windows Vista a vše se bez problému nainstalovalo.


Na první pohled si všimnete nového panelu, který je opravdu dobře vymyšlený a jeho používání je opravdu pohodlné. Vylepšené je i připojení k síti, hlavně WLAN, které už se neobjeví nesmyslně jako nové okno, ale jen jako vyjíždění nabídka. Dále musím pochválit diagnostiku problémů, která většinou opravdu pomůže a celkově zrychlení systému oproti Windows Vista.

Nový panel ve Windows 7

Zjednodušené ovládání WLAN

Zezačátku běželo všechno naprosto bezchybně, avšak v průběhu měsíce jsem nainstaloval několik kodeků a dalších programů ne tak úplně kompatibilních s Windows 7. Proto se začali objevovat problémy se zvukem, který náhodně vypadává a nahodit se dá podivně vložením sluchátek(občas), nebo otevřením externího programu na ovládání zvuku „Realtek HD Audio manager.“ Dalším problémem je nekompabilita s CMDA modemem, který občas nedetekuje a je třeba restartovat notebook. Největší problém momentálně je nejspíše podivná nefunkčnost „kompatibilního módu“. Když nastavím kompatibilitu jakéhokoliv programu na Vista, XP, či jiný starší Windows, aplikace při zapnutí jen napíše, že přestala fungovat. Tyto problémy jsou samozřejmě způsobeny používáním beta verze. Při vydání plné verze budou určitě již k dispozici ovladače i programy pro tento nový systém.

Při vydání tohoto systému ho určitě doporučuji a nemůžu se dočkat prvních netbooků s Windows 7.

4 komentáře:

  1. Všeobecně mám s windows špatné zkušenosti, proto i nadále raději zůstanu u linux.

    Jinak dobře napsaný.

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem na Windows vyrostl a věřím, že díky Windows 7 se stanou zase více respektovaným systémem. Napište mi jakou používáte distribuci Linuxu:)

    OdpovědětVymazat
  3. Stahuji Ferdora 10 a USB stick creator a zkusím ji jí z USBčka:) Díky za tip. Zkoušel jsem už Slax a Ubuntu a ani jeden mi moc nevyhovoval.

    OdpovědětVymazat